Bernstorfflund Allé 70 2920 Charlottenlund
+45 69162666
kontakt@clkc.dk

Børn på krisecenter

Børn på krisecenter

På Charlottenlund Krisecenter tager vi også imod dine børn og hjælper jer både individuelt og som familie. De fleste børn reagerer ved at komme på krisecenter, men reaktionerne er forskellige. Vi er opmærksomme på reaktionerne og vil hjælpe dig med at håndtere det.

Selvom dine børn måske ikke er udsat for direkte vold, så hører og fornemmer de ofte, at der er noget galt. Nogen børn kan tro, at volden mod deres mor er deres skyld og nogen børn bruge meget energi på, at forsøge at forhindre volden mod deres mor. Det er ikke et barns ansvar at passe på sine forældre og det kan have konsekvenser for barnet, at leve i volden. Det er derfor vigtigt at give børn et liv, fri fra volden. Du kan læse mere om, hvordan børn reagere på at vokse op i et hjem med vold her: Vold i hjemmet kan påvirke dine børn – Læs om mulige reaktioner på vold (moedrehjaelpen.dk)

Børns reaktioner på at komme på krisecenter

Dét, at børn reagerer på at komme på krisecenter, er helt normalt og vi vil gerne hjælpe både dig og dine børn til, at få den bedst mulige start på krisecenteret. Børn reagerer forskelligt på at komme på krisecenter, men vi oplever, at de fleste børn har en større eller mindre reaktion. Børnene reagerer på, at de bliver taget ud af deres vante omgivelser og deres faste rutiner bliver lavet om. Det kan være svært for børn at forstå hvorfor I ikke skal bo derhjemme og det kan være svært for børn at se de fordele ved at flytte, som kan være så tydelige for dig.

Hos de større børn kan en reaktion være, at barnet bliver vred enten på far eller på mor. Vi oplever ofte, at det for det større barn kan virke mere tilfredsstillende at forblive i de faste rammer og for eksempel forblive tæt på sine venner, end at komme væk fra skænderierne og den dårlige stemning (volden) i hjemmet.

Reaktionerne hos små børn er ofte at de reagerer på forandringen og bliver mere pylrede og vil derfor højst sandsynlig have mere brug for dig og din hjælp til at regulere deres nervesystem.
Både store og små børn vil sandsynligvis få det bedre med tiden og det vil have en positiv indvirkning på dem, at de ikke længere er vidne til vold mod dig eller selv er udsat for vold. Det kræver tålmodighed med barnet og en masse støtte og tryghed fra dig og med tiden vil du højst sandsynlig mærke, at dit lysner op. Børn kan også have en positiv reaktion fra starten og først efter et stykke tid reagere negativt og derefter positivt igen.

På Charlottenlund Krisecenter får alle børn tilknyttet en børnefaglig pædagog, når de bor på krisecenteret. Pædagogen vil sammen med resten af personalet have et særligt fokus på barnet i den første tid på krisecenteret og hjælpe med, at barnet finder sig til rette i den nye situation og finder et fællesskab med andre børn. Pædagogen vil gennem hele opholdet på krisecenteret være til rådighed for både mor og barn og hjælpe barnet til at få det bedste ud af opholdet.

Hvordan snakker jeg med mit barn om at vi skal på krisecenter?

Vi oplever ofte, at mødre synes det er svært at fortælle og snakke med sit barn om, at de skal på krisecenter. Derfor ender det i nogle tilfælde med, at mødre, i deres bedste mening, kommer til at lyve for deres børn ved for eksempel at fortælle børnene at de skal på ferie. Det resulterer desværre ofte i, at børnene har endnu sværere ved at falde til på krisecenteret, da de sidder med en følelse af, at de er blevet snydt. Derfor har vi nedenfor lavet en lille guide til, hvordan du kan snakke med dit barn om, at I skal på krisecenter. I nogle tilfælde er der mulighed for at bruge lang tid på at forberede barnet og i nogle tilfælde er tiden knap. Samtalen kan sagtens foregå på vej til krisecenteret, hvis det først er hér, du har muligheden for at snakke sikkert med dit barn om, at I skal på krisecenter. Nedenfor har vi opstillet fire punkter du kan være opmærksom på, når du fortæller dit barn, at I skal på krisecenter.

1) Sæt dig i barnets sted og tænk over hvilke ord, du forestiller    dig, ville være rare at høre for dit barn i denne situation.

2)  Vær så ærlig som mulig men tilpas dit sprog til barnet og dets alder. Det kan for eksempel være at fortælle det større barn: ”Vi skal flytte på noget, der hedder et krisecenter. Det er et sted, hvor de hjælper kvinder og børn”. Hvis barnet har spørgsmål, så prøv også at svar ærligt på spørgsmålet. Det er helt okay, at du ikke kan svare på alt hvad barnet spørger dig om og du kan sagtens sige: ”Jeg ved ikke så meget om det endnu, men jeg vil fortælle dig mere, når jeg ved mere”.

3)  Der er mange ukendte faktorer, både for dig og dit barn når i skal flytte på krisecenter. Fokuser derfor på det du ved og fortæl for eksempel både det lille og det store barn: ”Du skal være sammen med mor (og søskende)”, ”Jeg passer på dig”, ”Vi tager derhen i morgen”.

4)  Forandringen og de ukendte faktorer kan skabe en usikkerhed i barnet og barnet har derfor brug for at mærke, at du har styr på situationen. Det er derfor vigtigt, at du tager lederskabet og ansvaret for situationen og derved står ved din beslutning. Involver barnet og giv tryghed ved at barnet kan mærke, at du har styr på det. For at skabe en ro hos barnet kan du fortælle barnet, så detaljeret som muligt, hvad planen er og hvad du har besluttet: ”Vi tager derhen i morgen”, ”I morgen når jeg henter dig fra skole tager vi toget hen til krisecenteret”, ”

Samvær med far

Dine børn kan sagtens have samvær med deres far mens I bor på krisecenter, men det er ikke et krav. Du får mulighed for, at få hjælp og vejledning fra din kontaktperson på krisecenteret til at tage stilling til om, hvor og hvordan dine børn kan/skal have samvær med deres far, både mens I bor på krisecenteret og efterfølgende.

Skole og institution

Det kan, i nogle tilfælde, af sikkerhedsmæssige årsager, være nødvendigt at skifte institution eller skole. Beslutningen om dette vil du få hjælp til at tage, af din kontaktperson på krisecenteret og hvis dit barn skal skifte institution, vil din kontaktperson ligeledes hjælpe dig med det.

Dine børns sikkerhed

Inden i tager afsted til krisecenteret er det en god idé at sørge for, at lokalitetstjenester er slået fra på både dine egne og dine børns tablet, telefon, computer o. lign. For jeres egen sikkerheds skyld, kan det være en god idé at du snakker med dine børn om, hvem I fortæller hvor I bor. Det kan for eksempel være, at børnene ikke guides i, at de ikke skal fortælle deres far hvor I bor.

Et børnevenligt krisecenter

På Charlottenlund Krisecenter er der plads til børn i alle aldre. Vi blandt andet indrettet et legeområde med en masse legetøj til forskellige aldre i vores store fællesstue. Vi har ligeledes indrettet et rum i stueetagen med PlayStation og computerspil til de lidt større børn. Vi forsøger at afholde forskellige aktiviteter i løbet af ugen, for både de mindre og større børn. Vi har en stor indhegnet have med plads til at spille fodbold, klatre i træer og lave bål. Her har vi også en sandkasse til de mindste samt cykler og løbecykler man kan låne. Charlottenlund Krisecenter ligger tæt ved både skov, dyrehaven, strand og flere legepladser.

Translate »